Curry to mieszanka przypraw wywodząca się z kuchni południowo-wschodniej. Powszechnie wykorzystywana w Indiach, na stałe zagościła już w kuchni europejskiej. Bywa nieodłącznym elementem niektórych dań, jak np. kurczak curry. Najczęściej jest jednak dodatkiem nadającym potrawom ostrości i orientalnego posmaku. W BIOSWENA oferujemy curry wysokiej jakości, o precyzyjnie wyselekcjonowanym składzie, w którym wszystkie składniki doskonale się uzupełniają i dają perfekcyjną kompozycję smakową.
Curry - mieszanka przypraw o niezwykłym smaku i aromacie
Proszek curry powstaje z różnych przypraw, ziół i nasion. Najczęściej należą do nich: imbir, pieprz czarny, sól, chilli, kolendra, gorczyca, czosnek i przede wszystkim kurkuma, która odpowiada za żółty kolor całej przyprawy. W mieszance często można też znaleźć kmin rzymski, kozieradkę, anyż, kardamon. Wiele z tych przypraw, np. imbir mielony możesz znaleźć w naszym sklepie także jako samodzielne przyprawy. Mieszanka curry to przyprawa, która charakteryzuje się lekko piekącym smakiem i bogatym bukietem zapachowym. Dzięki temu nada Twoim potrawom nie tylko specyficznej barwy, ale też wyjątkowego aromatu. Curry jest stosunkowo łagodne, ale na tyle wyraziste, że w pełni wyczuwalne w każdym daniu.
Do czego stosuje się curry?
Przyprawa curry znajdzie wszechstronne zastosowanie w Twojej kuchni. Pasuje do mięs, w szczególności do drobiu, wołowiny i baraniny. Świetnie nadaje się do wszelkich potraw na bazie ryżu i jaj. Jest cennym dodatkiem do wielu dań jednogarnkowych. Jej smak dobrze komponuje się z większością warzyw, w tym z ziemniakami, szpinakiem, marchwią. Curry dodaje się do ryb i owoców morza. W wegańskich przepisach curry można śmiało łączyć z tofu. Przyprawę w niewielkich ilościach dodaje się również do przysmaków, które nie kojarzą się z ostrością, np. do ciasta naleśnikowego. Podobnie jak dostępna w naszym sklepie kurkuma mielona, to dobry sposób na nadanie im wyraźnie żółtego koloru. Curry jest też ważnym elementem pysznych sosów, które można dodać zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich.
Właściwości zdrowotne curry
Curry to nie tylko szansa na perfekcyjne doprawienie wielu dań, ale też inwestycja w lepsze zdrowie. Mieszanka przypraw daje ogrom korzyści dla Twojego organizmu. Z tego powodu zaleca się włączenie jej do codziennej diety. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, curry jest też świetne dla osób cierpiących na anemię. Pomaga także w łagodzeniu bólu stawów i działa antybakteryjnie. Wykazano również, że obniża poziom cholesterolu i korzystnie działa na naczynia krwionośne, tym samym wspomagając działanie układu krążenia. Ponadto curry zawiera niemal pełen wachlarz witamin oraz minerałów niezbędnych ludzkiemu organizmowi do codziennego funkcjonowania.
Jak wybrać dobrej jakości curry?
Wybór przyprawy curry nie jest tak oczywisty, jak mogłoby się wydawać. Ze względu na szczególne walory zapachowe, warto wybrać tę, która wykazuje wszystkie przypisywane jej właściwości. Najlepiej, aby była szczelnie zapakowana, np. w opakowaniu doypack, które pozwala na jej dokładne zamknięcie po każdym użyciu. Dobrze jest też sprawdzić skład, ponieważ niektóre, dostępne wersje curry są zdecydowanie zbyt ostre lub nadmiernie słone. Nasz sklep oferuje curry w optymalnych proporcjach. W produkcie zawarto przyprawy i zioła najwyższej jakości, dbając, żeby wszystkie doskonale się uzupełniały. W sklepie BIOSWENA znajdziesz także inne, świetnie skomponowane mieszanki przypraw, jak np. przyprawa uniwersalna, przyprawa do pizzy lub przyprawa do gyrosa.