100,0% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam24706Nie polecam7

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
5
Obsługa kupującego
5

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (InPost paczkomaty24/7) już od 250,00 zł.
Filtruj
Producent
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Każdy miłośnik słodkości z pewnością zna i używa w swojej kuchni cukru wanilinowego. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, że wykorzystywany jest on niemal wyłącznie w Europie i Stanach Zjednoczonych, a poza ich granicami jest niemal niedostępny.

Cukier wanilinowy – najważniejsze i ciekawe informacje

Co ciekawe, często niepoprawnie określamy go mianem cukru waniliowego – bierze się to często od nasionek wanilii wymieszanych z cukrem. Ich cena na sklepowych półkach jest jednak dość zawrotna, dlatego na co dzień kupujemy cukier wanilinowy.

Warto więc wiedzieć, że cukier wanilinowy powstaje podczas syntetycznej produkcji waniliny. Jest to związek aromatyczny, który znajduje się w wanilii i decyduje o jej smaku oraz zapachu. Tak więc cukier wanilinowy powstaje na bazie etylowaniliny, która jest całkowicie bezpieczna dla ludzi – niektórzy mogą po prostu nie przepadać za jej smakiem czy aromatem. Co ciekawe, wykazuje ona działanie przeciwzapalne i anty-angiogenicze, będzie miała więc korzystny wpływ dla naszego zdrowia.

Cukier wanilinowy jako dodatek do wypieków i deserów

Wiele ciast, ciasteczek i deserów nie miałoby swojego słodkiego smaku i wyjątkowego aromatu, gdyby nie cukier wanilinowy. Można dodawać go do masy serowej, ciasta drożdżowego lub babki ucieranej – doskonale dopasuje się do ciasta i wzmocni jego smak, dodając przy tym charakterystycznego aromatu. Co ważne, jest łatwy w stosowaniu i dawkowaniu w odróżnieniu od esencji waniliowej czy świeżych lasek wanilii.

Idealnie, wręcz bezkonkurencyjnie sprawdza się także jako posypka do wypieków, wykończenie deserów czy dodatek do owoców. W wysokiej temperaturze cukier wanilinowy podlega procesom karmelizowania, tworząc na górze pyszną warstwę. Można stosować go także do ciasta naleśnikowego lub wykończenia gotowych naleśników, kruchych ciasteczek, klusek, knedli i innych słodkich dań.

Z wykorzystaniem cukru wanilinowego można przygotować lody, bitą śmietanę i chłodne kremy, a także koktajli i soków w stylu smoothie. Niektórzy wykorzystują go również do budyniu śmietankowego lub waniliowego, uzyskując dużo mocniejszy aromat waniliowy i redukując potrzebną ilość zwykłego cukru. Co ciekawe, cukier wanilinowy może także posłużyć do przygotowania dań słonych. Dodany do pomidorów pomoże otrzymać wspaniały, nieco tropikalny smak. Na podobnej zasadzie sprawdzi się w przyrządzaniu innych sosów, marynat do mięsa i zup.

Wysokiej jakości cukier wanilinowy w naszym sklepie

Choć cukier wanilinowy nie dostarczy nam składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, z pewnością wzbogaci smak i aromat naszych potraw, dlatego warto mieć go w swojej kuchennej szafce, ponieważ przyda się podczas przygotowywania wypieków, deserów czy sosów. Zatem jako produkt spożywczy powinien być wysokiej jakości, aby charakteryzować się wspaniałym smakiem i aromatem.

Dokładnie taki cukier wanilinowy znajdą Państwo w ofercie naszego sklepu. Wszystkie dostępne w nim produkty pochodzą od sprawdzonych i zaufanych dostawców, co jest najlepszą gwarancją ich wysokiej jakości. Ponadto nieustannie uzupełniamy nasz asortyment, aby zapewnić naszym Klientom możliwie jak największy wybór interesujących ich produktów. Ceny jak zawsze są atrakcyjne, a dostawa pozostaje szybka i bezproblemowa.

Serdecznie zapraszamy na zakupy. Szczególnie polecamy Państwu pyszny cukier wanilinowy. W przypadku pytań pozostajemy do Państwa dyspozycji.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl