Cukier trzcinowy jako alternatywa dla białego cukru
Niemal wszyscy używamy cukru na co dzień. Przede wszystkim służy nam jako dodatek do herbaty czy kawy. Dzięki niemu większość napojów, w tym także koktajle, soki i lemoniady, zyskują wspaniały, słodki smak, którego intensywność zależy od ilości dodanych łyżeczek. Cukier wykorzystujemy również do gotowania i pieczenia, głównie jako dodatek do ciast i ciasteczek. Trudno więc wyobrazić sobie naszą kuchnię bez niego.
Niewiele osób jednak wie, że tradycyjny, biały cukier ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. W procesie produkcji zostaje bowiem pozbawiony cennych składników odżywczych, a jego za duże spożycie w codziennej diecie może przyczyniać się do wystąpienia groźnych chorób. Dla tych, którzy nie chcą rezygnować ze słodzonej herbaty czy kawy, a także wszelkiego rodzaju wypieków, najlepszym rozwiązaniem będzie cukier trzcinowy.
Jest to zdecydowanie zdrowsza, bardziej pełnowartościowa i naturalna odmiana. Co ważne, cukier trzcinowy również charakteryzuje się wspaniałym, słodkim smakiem, dzięki czemu stanowi idealną alternatywę dla białego. Z powodzeniem można go więc dodawać do napojów i wypieków.
Wysokiej jakości cukier trzcinowy znajdą Państwo w ofercie naszego sklepu.
Jak powstaje cukier trzcinowy? Zalety trzciny cukrowej
Co ciekawe, cukier trzcinowy powstaje z trzciny cukrowej, co jest podstawową różnicą między białym, który wytwarza się z buraków. Wymaga ona ciepła, dużej wilgotności i żyznej gleby, dlatego najwięcej upraw znajduje się w Indii, Chinach i Brazylii. Najcenniejszą odmianą jest nierafinowany cukier trzcinowy, który w procesie produkcji nie jest poddawany oczyszczaniu, czyli bez oddzielania melasy trzcinowej. Dzięki niej ma on karmelową barwę.
Zatem cukier trzcinowy powstaje w bardziej naturalny sposób, dzięki czemu będzie bardziej korzystnym dodatkiem dla naszego organizmu, jak również lepszym źródłem energii (krótko po spożyciu zamienia się w glukozę, która daje nam fizycznie siłę) i cennych przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu szkodliwych mikroorganizmów, zwiększając tym samym odporność. Jak więc widać, warto zdecydować się cukier trzcinowy jako dodatek w swojej kuchni.
Cukier trzcinowy – właściwości i zastosowanie
Ogromną zaletą, która wyróżnia cukier trzcinowy, jest jego charakterystyczny, karmelowy smak i aromat. W sklepie możemy zakupić go zarówno w formie cukru brązowego, jak i białego (oczyszczonego z melasy trzcinowej) czy kryształków. Ponadto dostępne są jego różne rodzaje, takie jak cukier trzcinowy Demerara (większe kryształy, żółty kolor i gęsta konsystencja), cukier trzcinowy nieodwirowany (w kostkach o ciemnej, prawie czarnej barwie) oraz cukier trzcinowy niekrystaliczny (gęsta konsystencja i brązowa barwa), a także cukier trzcinowy Muscovado (drobne i brązowe kryształki).
W 100 g cukru trzcinowego znajduje się około 387 kcal, a w małej łyżeczce (ok. 15g) około 58 kcal. Ponadto zawiera on śladowe ilości minerałów, takich jak selen, wapń, potas oraz fluor – nie zaspokoją one naszego dziennego zapotrzebowania na te składniki, ale mają bardziej bogaty skład niż cukier biały.
Cukier trzcinowy stosowany w niewielkich ilościach jako dodatek do codziennej diety znacząco poprawi smak naszych posiłków i napojów, nie wykazując szkodliwego działania dla naszego zdrowia. Wysokiej jakości cukier trzcinowy znajdą Państwo w ofercie naszego sklepu. Serdecznie zapraszamy.